OBIECTIVUL INVESTITIEI Reamenajarea si reabilitarea imobilului de la nr.25, monument de arhitectura neo romanesc si artnouveau situat pe bdul Kiseleff, intr-o zona rezidentiala deosebita din punct de vedere al fondului construit, in zona de nord a capitalei si in vecinatatea Parcului Herastrau, pe o axa de circulatie auto foarte importanta a capitalei, in vederea obtinerii unei calitati superioare a mediului construit inconjurator, astfel incat acest ansamblu rezidential sa devina o bijuterie arhitecturala in ansamblul ei, un punct important de atractie al zonei pentru orice trecator, dar in special pentru beneficiarii acestei locuinte, au condus la realizarea acestei documentatii de landscape design in faza unica P.T + D.E. pentru ansamblul curtii.
DESCRIEREA SOLUTIEI ADOPTATE
Zona studiata va reprezenta ‘’ cartea de vizita ‘’ pentu viitoarea locuinta.
Imaginea acesteia a fost foarte bine studiata, in sensul in care sa confere maximum de impact vizual si confort pentru utilizatori cit si pentru persoanele ce sunt in tranzit.
S-a urmarit realizarea a doua circulatii pietonale si auto majore , unul din bdul Kiseleff catre accesul principal al locuintei, in vecinatatea si de-a lungul imprejmuirii cu legatia americana si cealalta de serviciu din str. Vasile Dorobantu pe linga imprejmuirea laturii de vest.
Prin obiectele propuse, a finisajelor, a lucrarilor de instalatii electrice exterioare si a celei de stropit automat precum si a materialului dendrologic, tinind cont de caracterul de monument de arhitectura al imobilului, s-a urmarit inchegarea unui ansamblu rezidential cu o imagine si o expresivitate aparte in peisajul acestor lucrari, o lucrare de referinta in peisajul arhitectural actual.
1. Situatia propusa
Avand in vedere cele mentionate mai sus si dorintele beneficiarului, s-a considerat ca amenajarea acestei curti-gradina trebuie sa porneasca de la urmatoarele principii functionale si estetice :
a. Integrarea si adaptarea gradinii la imobilul pe care il deserveste.
b. Utilizarea unui limbaj arhitecural in spiritual artnouveau al cladirii.
c. Gestionarea unei circulatii pietonale si auto corecte si coerente, in incinta curtii.
d. Remodelarea aleilor pietonale in sensul de loisir, precum si personalizarea unor locuri de odihna.
e. introducerea unor elemente decorative si functionale de impact.
f. Realizarea unui mobilier urban si decorativ adecvat.
g. introducerea unui iluminat local de calitate.
h. Realizare sistem automat de irigatii pentru intretinere spatiu verde plantat si de micro climatizare exterioara.
i. Realizarea unei plantatii cu material dendrologic de calitate, pentru a pune in valoare toate elementele mai sus mentionate.
2. Descrierea lucrarilor
Pentru a atinge telurile de mai sus, s-a gandit dezvoltarea investitiei cu 6 obiecte :
– ob.1 – Platforme, trotuare si alei dalate
– ob.2 – Pavilion decorativ
– ob.3 – Amenajari exterioare incinta curte
– ob.4 – Imprejmuire si porti la sos. Kiseleff
– ob.5 – plantatie cu material dendrologic.
– ob.6 – mobilier urban.
– ob.7 – instalatie iluminat exterior decorativ
– ob.8 – instalatie automata irigatii
Obiectul 1 – platforme, trotuare si alei dalate
Se poate observa grija deosebita in realizarea unor compozitii din pavimente de calitate, utilizind materiale cum ar fi pavele foarte mici de granit, granit fiamat in benzi culoare gri, dale piatra naturala rugoasa cul. alb-unt, insertii de marmura sau piatra culoare rosie ca accente. Accesul principal pietonal si auto de pe latura de est de la limita de proprietate cu legatia americana, a fost atent gandit si marcat, in sensul utilizarii unor dale piatra naturala culoare alb, pe urmele de mers ale masinii ce rasar din covorul de gazon si o alee pietonala din pavele mici granit combinate cu dale piatra naturala culoare alb-unt. Dezvoltarea acestor pavimente porneste din exteriorul curtii, de la trotuarul bdului Kiseleff.
Zonele functionale cu accese auto de pe laturile de nord si vest adiacente locuintei, vor fi pavate in totalitate, cu aceleasi materiale ca la aleia pietonala(pavele mici granit, dale piatra naturala culoare alb si inserii din pavele marmura sau piatra culoare rosu –caramiziu). S-a gasit o ritmicitate a desenului pe ambele laturi, tinind cont de ritmul stilpilor imprejmuirii de care se delimiteaza pe o latura, cu niste casete patrate din piatra naturala inconjurate cu piatra cubica si cusaturi din piatra naturala punctate cu placi mici caramizii din marmura. Apele pluviale de pe aceste zone vor fi preluate prin intermediul a 7 guri de scurgere de pardoseala punctuale de tipul Aco Drain, ce se vor monta la cotele din proiect si se vor lega la reteaua de canalizare pluviala a curtii. Zona de gradina peisagera din fata casei, ce reprezinta de asemenea si zona de loisir pentru proprietari prin legatura directa living – room – curte, prezinta o circulatie pietonala lata de 1.00 m, sub forma unei elipse, din pavele foarte mici de granit, cu legaturi de urme( dale piatra alb) cu aleia pietonala a accesului principal la nord si dalata fata de trotuarul locuintei din fata treptelor de legatura cu living-roomul.
Toate pavimentele, avind in vedere cantitatile mari de umpluturi, se vor realiza din punct de vedere al sistemului rutier, dupa cum urmeaza : ~15cm balast compactat, folie polietilena, placa beton slab armat Bc. 20 cu plasa STM Buzau Ø 5/100×100, sapa intre 3 si 10cm si stratul de uzura .
Avind in vedere faptul ca la ~1.00m adincime aproape toata curtea din fata casei are cota superioara a planseului peste piscina, lucrarile de drenaj incepute vor fi terminate inaintea realizarii umpluturilor. Se va continua montarea drenurilor perimetrale precum si peste plafonul piscinii cu legatura la caminul colector, montarea acestora cu sorturile de pietris adecvate in strat de ~30cm, protejarea acestora cu geotextil, realizarea corecta a umpluturilor de pamant in straturi elementare de 25cm, compactate corespunzator.
Obiectul 2 – pavilion decorativ
Acesta reprezinta o reconfigurare a chioscului demolat.
Pozitionat pe axa longitudinala a aleii elipticeliptice si a luminatorului bazinului, lipit de gardul ce imprejmuieste proprietatea spre str. Vasile Dorobantu cu latura lunga, chioscul de forma dreptunghiulara, este o constructie deschisa, reprezentata printr-o platforma dalata de 4.00×3.10m cu piatra naturala cul. alb-unt, care are pe colturi patru stilpi decorativi cu capitele ionice(copiati identic dupa cei originali) care sprijina o pergola din grinzi lemn pregatit pentru exterior din paltin,larice sau salcim, baituie cul. mahon sau culoarea tamplariei de la casa si protejate cu lacuri incolore. Asezarea acestuia pe amplasament s-a facut pentru a conferi un punct de greutate si de interes a ansamblului curtii, cu perspective si unghiuri de privire atent studiate catre imobil sau aleea de acces principal si usor ecranate catre luminatarul bazinului impreuna cu materialul dendrologic propus. Materialele si finisajele utilizate sunt de calitate. Cele doua laturi scurte, intre stilpi, au prevazute cate un parapet decorativ jos, la 60cm inaltime cu cite patru medalioane decorative copiate ca cele de la parapetul logiei inchise a locuintei. Fusul stilpului ca si capitelul vor fi vopsite in culoare alb ca al atuturor ancadramentelor decorative ale casei. Soclul stilpilor ca si al celor doi parapeti vor fi placati cu marmura alba semi white of Dionissos. O polita lemn la h=1.25m cat si un parapet polita placat cu piatra naturala hp=60cm situate pe gard, intregesc ansamblul. Un iluminat discret cu doua aplici precum si montarea unei instalatii de ceata pentru coborarea temperaturii cu ~5 grade pe zona chioscului in vremea de canicula , completeaza functionalitatea chioscului in mod placut.
Obiectul 3 – amenajari exterioare incinta curte
Aceste amenajari au devenit necesare ca o masura suplimentara de ordonare si punere in evidenta a ansamblului curtii si o echilibrare a compozitiei arhitectural peisagere. Toate sunt executate la o scara umana din punct de vedere al dimensiunilor, pentru a nu strivi ansamblul. Dintre aceste amenajari enumeram : portic decorativ, jardiniere decorative din zidarie, jardiniere decorative din lemn, ziduri decorative, loc de odihna pesonalizat.
Porticul decorativ, realizat cu aceleasi elemente ca la chiosc, reprezinta o interiorizare si o separare a zonei private de curte fata de strada, cu elemente traforate din plante. Porticul este situat la 50cm de aleea eliptica catre strada cu axa lunga si are patru travei de 3.00m. Este alcatuit din cinci stilpi identici cu ai chioscului, legati la partea superioara cu grinzi de lemn in aceasi culoare si tratament cu cele de la pergola chioscului.coloanele decorative ca si grinzile de legatura se vor incarca cu plante agatatoare tip glicina(Wisteria) si si/sau trandafiri.
In coltul de sud vest al curtii, cap de perspectiva din ambele accese in curte, s-a amplasat o jardiniera decorativa de forma libera din caramida dublu presata zidita aparent ce ramane natur si piatra naturala. Pe linia accesului principal auto adiacent gardului cu legatia americana, pe zona cea mai ingusta dintre cladire si imprejmuire se va amplasa de asemenea o jardiniera din caramida dublu presata ce ramane aparenta. O alta jardiniera din zidarie va fi realizata adiacent accesului in subsol din exterior, din vecinatatea accesului de servici. Materialele utilizate sunt identice cu ale celorlalte jardiniere.
Jardinierele din lemn, unele de forma patrata in plan si altele de forma rotunda nu au fost detaliate, optindu-se pentru unele gata executate.
Un element deosebit il constituie realizarea unui loc de odihna personalizat, pe alveola de circulatie eliptica, retras fata de aceasta, cu o bancuta montata intre zidulete joase din beton placate cu caramida, montata ca o nisa intr-un mamelon de pamant artificial, un loc de liniste (‘’cu casa in spata’’) cu capete de perspectiva deosebite asupra elementelor de dominanta ale curtii(chioscul si porticul cu coloane), si de unde prin bariera verde se intrevede strada.
Obiectul 4 – imprejmuire si porti la sos. Kiseleff
Gardul de incinta la str. principala, inalt de 2.10m, a fost gandit sa se armonizeze cu stilul de arhitectura al imobilului pe de o parte iar pe de alta, pentru a respecta regulamentul de urbanism si caracterul gradinii de tip frantuzesc. Am optat pentru reconfigurarea imaginii initiale a imprejmuirii traforate metalice pe soclu si stilpi din zidarie, care prezenta o imagine art nouveau, cu conditia ridicarii acesteia la un alt nivel calitativ. S-a schimbat pasul traveii de gard, desimea elementelor metalice de compunere ale panourilor, inaltimea totala a acestuia.
Imprejmuirea prezinta o poarta auto metalica traforata in doua foi cu deschidere automatizata intre stilpi din zidarie caramida in vecinatatea imprejmuirii de la ambasada americana. In partea dreapta a acesteia se gaseste poarta pietonala de asemenea metalica si traforata. Urmeaza la strada gardul propriuzis cu soclu de 60cm care, pe parcursul a 5 travei din 3.60 in 3.60m, intre stilpi de zidarie caramida de 37.5×37.5cm cuprind panouri metalice traforate stil artnouveau, din Pb. metalice 10×20 si OL patrat de 20 cu desene combinate florale si rectangulare in spiritul panourilor originale. Intreaga confectie metalica va fi protejata prin grunduire si vopsitorie ulei culoare verde foarte inchis sau in camp electrostatic. Soclul va primi un tratament de mozaic buciardat in camp continuu, cu glaf mozaic marmura frecat, liantul cu oxid verde, stilpii tencuiala decorativa de exterior culoare alb, sau o nuanta din decoratia casei.
Obiectul 5 – plantatie cu material dendrologic
Aspectul deosebit al intregii curti va fi intregit de materialul dendrologic propus a se planta, functie de compozitia de ansamblu, de elementele de surpriza create, de calitatea plantelor alese, a formelor de relief artificial create. Desenul propus pentru aceasta curte a fost de punere in valoare a mediului construit pe de o parte iar pe de alta pentru a asigura beneficiarilor maximul de frumusete vegetala si prospetime pe intreaga durata a anului. Nu trebuie uitat faptul ca aprpape intreaga curte prezinta o adincime a pamantului vegetal de maxim 60cm, din cauza constructiilor subterane.
In acest sens am propus pastrarea zonei centrale a curtii de la fatada principala plantata cu gazon si cu o insula de lalele in fata zonei de odihna cu bancuta. Astfel ochiul se poate plimba linistit catre zonele perimetrale mai des plantate si de protectie. S-au utilizat plantatii liniare in platbanda cu lalele adiacent dalelor de acces principal auto ‚ punctuale de marcaj alee principala cu arbusti decorativi de tipul thuja occidentalis brabant si/sau ilex pe tulpina(frunzis persistent si iarna galben-verzui) plantati in jardiniere de lemn si tunsi sub forma de bila, plantatii de accent cum ar fi cele doua magnolii de o parte si de alta a accesului principal sau deosebite ca cele din jurul mamelonului de pamant(molid argintiu, tisa, ienuperi taratori si semitaratori).
Zona de perdea de protectie dintre colonada si gardul la strada cuprinde arbusti decorativi cum ar fi rododendroni(flori albe, roz, lila) in mai si cu frunza permanent verde, combinati cu liliac de vara cu perioade de inflorire ce se intrepatrund. In coltul imprejmuirii in vecinatatea chioscului, 3 artari ramuriti de jos, asigura protectie si umbra. Colonada se va imbraca cu trandafiri agatatori si glicina, asigurand de asemenea o pertdea si o intimizare a zonei de promenada a curii. Rododendroni mai gasim si in vecinatatea luminatorului bazinului care impreuna cu cativa ienuperi taratori asigura o micsorare a impactului vizual cu acesta. Ca arbusti decorativi mai gasim forsitia (flori galbene de timpuriu martie – aprilie) si ca accente conifere columnare cum ar fi cupressocyparis leyland. In toate jardinierele din zidarie, avind in vede ca aproape toate au o orientare nord, propunem plantatii combinate cu forsitia, ienuperi taratori, thuja, tufe taratoare de vinca combinate cu cativa crini de toamna.
Materialele utilizate vor fi de cea mai buna calitate pentru a asigura un timp mai lung imaginea ansamblului, atat din punct de vedere estetic cat si al rezistentei.
Pentru buna intretinere a plantatiei s-a propus o instalatie ingropata automata de stropit cu aspersoare tip turbina , rotative cu jet si statice. S-a avut in vedere si intretinerea spatiului verde exterior adiacent trotuarului sos. Kiseleff din fata curtii.
Intreagul ansamblu va beneficia de un iluminat cu totul deosebit si discret, punand in evidenta, atat traseele circulatiilor pietonale prin amplasarea unor spoturi incastrate in pavimente, cat si al piticelor de gradina amplasate pentru a pune in valoare plantatiile decorative. Pe gardul laturii de vest se vor amplasa 8 bucati aplici de exterior tip felinar in gama artnouveau. Prize de exterior sunt amplasate de jur imprejurul curtii pentru intretinere spatiu verde cit si pentru posibilitatea folosirii aparaturii electronice in zona chioscului.